
Tein ihan mielenkiinnosta profiilin Tinderiin, joka on varsinkin nuorten keskuudessa suosittu. Sillä on maailmanlaajuisesti noin 50 miljoonaa käyttäjää. On siis vaikea enää löytää paikkaa, jossa ei joku hinkkaisi naamoja ruudulla. Tuote on uuden digitalisoituneen mediayhteiskuntamme aikaansaannoksia.
Tinderin käyttöä aloitettaessa ensimmäinen projekti oli valokuvien ja esittelytekstin lisääminen. Internet on täynnä ohjeita, millaisia ovat vastapuoleen vetoavat tekstit ja kuvat. Ohjeista innostuneena päätin runoilla yksinkertaisen ja tyhjentävän tekstin itsestäni sekä laittaa kohtalaisen yksinkertaisia kuvia, joita voi laittaa kuusi kappaletta. Kuvien lisäämisen jälkeen aloin tutustumaan tuotteeseen.
Silmät ymmyrkäisinä katsoin, kuinka omasta kaveriporukastanikin tuttuja vilisi sormeni alla. Silti Tinder on jotenkin edelleen tabu: kaveriporukassa siitä ei puhuta. Sitä hävetään pikemminkin.
Kaavoihinsa kangistuneet
Jo lyhyen käytön jälkeen kävi selväksi, että Tinderiin, kuten moneen muuhunkin yhteisöpalveluun kuuluu omanlaisensa koodisto. Kirjoittamattomat säännöt. Jos niitä rikkoo, eroaa liikaa porukasta eikä pärjää. Jos olettaa tytön aloittavan keskustelun, niin voi aika käydä pitkäksi. Tytöt ruikuttavat, kun pojat keräävät vain ”matcheja”, eivätkä koskaan aloita puhumista. Sen sijaan jos keskustelu saadaan pitkän työn tuloksena aikaiseksi niin se yleensä noudattaa kaavaa: moikataan ja kysytään kuulumiset. Tämän jälkeen koittaa kohtalon hetket, keskustelu joko lähtee liikkeelle tai ei.
Useimmiten keskustelu on vain yksinpuhelua, kun toinen onneton ei esitä vastakysymyksiä tai jaksa puhua. Netin ohjeiden mukaan morjestuksen jälkeen kuulumisten kysymisen ei ole kuitenkaan suositeltavaa, sillä se on tylsää.
Profiilit ovat myös ihan oma lajinsa. Kaksi kolmesta tytöstä ilmoittaa esittelytekstissä pituutensa ja kuvissa he ovat hevostallilla tai pullistavat hauista salilla. Voineeko siis olettaa, että ratsastus vie niin paljon aikaa elämästä, etteivät he pärjää parisuhdemarkkinoilla vai ovatko Tinderin käyttäjät vain mahdottoman epätoivoisia?
Erikoista populaatiota
Jännitin kädet täristen ensimmäisiä Tinder- treffejäni. Enkä ehkä syyttä. Käsien tärinä ei laantunut yhtään treffien jälkeenkään. Tapailimme useammankin kerran, mutta silti tuntui ylitsepääsemättömän mahdottomalta alkaa vegaaniksi, kasvattaa partaa, ymmärtää hevosten sielunelämää ja olla valmis laittamaan kaikki rahat kiinni hevosiin sekä niiden varusteisiin. En myöskään ollut tarpeeksi pitkä ja suuri kokoinen tälle ihmissielulle.
Ajattelin jatkaa sinnikkäästi mielitietyn etsintää. Seuraava kokemus olikin tulevaisuuden kannalta tärkeä: tapasin näet narsistin ja patologisen valehtelijan. Oli mieltä avartava kokemus tavata ihminen, joka kertoo purjehtineensa Suomen Joutsenella, omistavansa yksin asuvana ja ajokortittomana Ferrarin sekä juovansa päivässä 18 kuppia kahvia. Harmittaa edelleen kun meni puihin. Olisi ollut näet hienoa elää prameaa elämää.
Kolmas kerta toden sanoo, tuumailin ja niin todella sanoi. Joensuussa viettämillämme treffeillä viimeinen toivoni sanoi:
– ”Eihän sinua haittaa, vaikka poltan välillä pilveä illanistujaisissa. Se näet helpottaa ahdistusta ja masennusoireitani. Voit halutessasi kyllä lähteä. Nyt minulla ahdistaa kertoa tämä sinulle.”
Myönnettäköön, että minua ja autoani ahdisti myös ajaa yli 800 kilometriä vain kuullakseni moista. Vaikkakin omasta puolestani ihminen saa polttaa vaikka päreensä jos niin haluaa.
Yhtä kaikki, matkalla takaisin kotiin laitoin fiilistelyn vuoksi soimaan Cyndi Lauperin ja Jean Michel Jarren kappaleen Swipe To The Right. Poistin Tinderin puhelimestani ja päätin etsiä treffiseuraa ihmiselle luontaisella tavalla. Jäin silti pohtimaan, että millaisia kummallisuuksia median digitalisoituminen mahtaa ihmiskunnalle tuoda tulevaisuudessa.
Profiilit muiden käsissä
Tinderin omistaa amerikkalainen yritys Match Group. Yhtiön Euroopan pääkonttori on Pariisissa, jossa on myös suomalaisia vastaamassa suomalaisten käyttäjien profiileista.
Se on profiloitu pinnallisia suhteita varten.
Käyttäjiä yli 50 miljoonaa.
Match Groupilla on 45 muutakin seuranhakupalvelua.
Lähde: Suomen Kuvalehti (Rakkaustehdas 2016)
Nimim. Tinderiina